Døden genbesøgt – Münchhausens syndrom og digital selvskade

Essena slukkede for sin virtuelle image på alle sociale medier for at redde sin sjæl, og hun opfordrer andre til at tage deres tilstedeværelse på sociale medier op til overvejelse. Essena var heldig fordi hun på trods af sit lave selvværd, var socialt vellidt, sund, smuk og med høj grad af fornuftstænkning. Heldig fordi hun kunne vælge ligesom i filmen Matrix at tage den røde pille og blive afkoblet det virtuelle univers før det fik overtaget og ødelagt hendes liv. Som hun selv beskriver på sin hjemmeside: ”Jeg var fortabt med alvorlige problemer så smuk gemt … Hvis noget er sandt, er det, at min afhængighed af sociale medier, min perfektionistiske personlighed og mit lave selvværd, udvirkede min karriere[i].

For dem som ikke kender Matrix handler filmen om den unge IT-mand, Neo, der vælger at vågne op fra en verden, der er skabt af et computerprogram, kaldet The Matrix, der har stimuleret hans hjerne elektronisk med virtual reality og givet ham oplevelsen af at leve et virkeligt liv. Hvor Essena og Neo har valgt at slukke for det virtuelle liv, så ønsker de fleste børn og unge ikke at skelne mellem et fysisk liv i virkeligheden og et virtuelt liv på internettet. De unge bekymrer sig først og fremmest om at realisere sig blandt deres venner og skolekammerater uanset platform. Om man ikke har et glamourøst liv som filmkarakteren Neo eller er et livsstilforbillede som Essena, men blot har et helt almindelig og kedeligt liv – hvordan får man så opmærksomhed og anerkendelse? Kan man monstro også få opmærksomhed ved at sige, at man er syg eller ligefrem ved skade sig selv? Ja, medfølelse er en dyb og grundlæggende følelse som kan sikre individet opmærksomhed, omsorg og beskyttelse hos hinanden og i gruppen.

Læs videre i kapitel her: Døden genbesøgt – Münchhausens syndrom og digital selvskade

 

[i] “I was lost, with serious problems so beautifully hidden … If anything my social media addiction, perfectionist personality and low self-esteem made my career”